Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стълба на знанието

За да се върви нагоре по стъпалата на историята, винаги има едно първо стъпало, от което се ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Първи март в Бов


На 1 – ви март 2017 г. в читалището на Гара Бов, Баба Марта по „стара” българска традиция зарадва с мартеници малки и големи момичета и момчета. С пожелание за дълголетие, здраве и благополучие тя раздаде над 200 мартенски усмивки, ръчно изработени от доброволци.

Мартенички от ръцете на бабата получиха не само хората от селото, но и ученици от СОУ „Иван Вазов”, които пристигнаха в читалището, за да се докоснат до магията на древния занаят – грънчарството. Преподавателите в Неделното училище по грънчарство Даниела Петрова и Валентин Найденов бяха подготвили за всяко дете керамична плочка за гравиране.

 

Децата рисуваха пролетни мотиви върху глината, въртяха грънчарското колело, приткаваха на стана, а други се разходиха из миналото на селището, разглеждайки стотиците снимки в читалищните албуми.

В края на деня присъстващите на празника си направиха снимки за спомен на грънчарското колело, стана и пред къщичката на Баба Марта.