Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

Да дарим и подкрепим бъдещето на Бов!

НЧ “СВЕТЛИНА” ГАРА БОВ - В ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ


Читалищната библиотека от Гара Бов е една от 455-те библиотеки, одобрени за включване в първата фаза на програма Глобални библиотеки – България. Общият бюджет на програмата възлиза на 50 милиона щ.д.: 15 милиона щ.д. грант от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт, и финансиране в размер на 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България. Програмата ще улесни достъпа на потребителите на обществените библиотеки до знания, информация, възможности и услуги чрез Интернет.

Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители, обслужващи посетителите. Предвижда се общо 900 обществени библиотеки от цялата страна да получат информационно и телекомуникационно оборудване и достъп до интернет, като по този начин ще станат по-привлекателни за хората, ще разширят обхвата на предлаганите услуги и ще играят по-значима роля в развитието на местните общности.

Програмата предвижда чрез набиране на допълнителни средства да се осигури оборудване за още поне 700 обществени библиотеки. Близо 3 000 библиотечни служители от над 1 600 библиотеки ще бъдат обучени в компютърни умения, нови услуги и библиотечен мениджмънт. Одобрените библиотеки ще бъдат окончателно включени в програмата след подписване на четиристранно споразумение за сътрудничество между Министерство на културата, ПРООН, съответната община и читалището/библиотеката. От 2010 г. след подписването на четиристранното споразумение и инсталиране на компютърната техника посетителите на читалищната библиотека в Бов ще могат да ползват безплатен интернет достъп. По този начин обществената библиотека ще осъвремени своя облик, превръщайки се в желано и достъпно място за все повече хора.