Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Юбилейните празници и местната история


През 2016 г. в Бов ще се отбележат две юбилейни годишнини – 810 години от както селището носи това име и 120 г. от основаване на НЧ „Светлина-1896“.

Според исторически извори Бов носи името си от 1206 г. Едни от проучванията за името на Бов са направени от Иван Ковачев – геолог и краевед: „През 1967 година прочетох статията „Кондофрей” в списанието „Наша родина”. Според тази статия с. Бов е основано от маркиз дьо Сен Бьов. Той е участвал в Четвъртия кръстоносен поход.... След смъртта на Балдуин в 1206 г., маркиз дьо Сен Бьов заедно с още 1000 рицари са изпратени в Искърското дефиле, където според статията, основал село, което и сега носи неговото име.

Според устните сведения на автора на статията Йордан Вълчев, данните за написването на тази статия са му дадени от проф. Дуйчев, който ги е открил във Ватиканската библиотека, където е работил 18 години.Заселването на кръстоносците по това време се потвърждава и от следите, които те са оставили. Такива следи намираме в селото и неговите околности... Куманова чука в с. Зимевица и “Латинското кале” при манастира "Седем престола”. Имената на тези местности и посочените извори в селото не са случайни. Село Бов е далеч от гр. Търново и сраженията с Латинската империя. Тогава населението е било с ниска култура, а комуникацията и информацията – на най-ниско ниво. Следователно тези наименования не са дадени от местното население, а от латинците, които са обитавали тези места....“

Преди прокарване на жп линията къщите в Гара Бов били само три. Процесът на движение на населението към Гара Бов е най-силен в периода 1956 - 1957 г., когато жителите на с. Бов от 1557 намаляват на 533, а в същото време жителите на Гара Бов се увеличават на 1777 души.

На 2 февруари 1896 г. в село Бов учителят Сава Маринов  основава читалище „Светлина“. От векове до днес православният календар отбелязва на 2 февруари  големият християнски празник „Сретение Господне“. Според преданията, по време на турското робство, на този ден се е събирал най-тежкия за българския народ данък – кръвния. На този ден, еничари обикаляли и търсели момченца  –  българчета, за да ги правят войници, затова денят е познат и като Петльовден.

След петдесетте години на миналия век читалището премества книжния фонд и дейността си на територията на нововъзникналото селище край железопътната линия – Гара Бов. През 2010 г. възоснова на новоприетия Закон за народните читалища, всички читалища в страната към имената си прибавят и годините на основаванато си, като от тогава читалището в Бов носи името „Светлина-1896“.

От 2006 г. читалище "Светлина-1896" и кметство Бов, с подкепата на община Своге ежегодно популяризират местното културно-историческо наследство чрез Празниците на две селища с една история и едно име-Бов.

Работната програма на юбилейните празници може да откриете в културния календар на селището