Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

В Бов през месец март


Месец март пристигна в Бов заедно с празника  „Баба Марта в библиотеката”. 

На 01.03.2016 г. Баба Марта /П. Кардашка/ закичи с мартеници всички,  дошли в читалищната библиотека, пожелавайки им здраве и късмет, докато  малчуганите се забавляваха с пъзели и детски книжки.

На 3-ти март, в чест на  Националния празник на България, на една от скалите срещу жп гара Бов бе спуснато българското знаме. Ушиването на българския трибагреник е дело на Роза Гекова и е по инициатива на Боян Новков.

В малкия читалищен салон местни жители и гости отбелязаха заедно Националния празник на България. Залата се оказа тясна да побере присъстващите, които бяха посрещнати  с хляб, сол и китка здравец.

След празничното приветствие на Марио Вутов – кмет на Гара Бов, учениците от местното училище Рая Ангелова и Тереза  Емилова се представиха със стихове за България:

„Аз имам много имена. Наричаха ме Ахинора и Мария – Десислава

Куна Болярска и Райна войвода, Райна Княгиня...

Аз безименната, която обичаше Дякона. Аз съм Галя ,Милена, Таня,

с които бяхте снощи и ще срещнете утре.

Аз имам много имена ... Много имена и само едно-

най-свидното над всички :  БЪЛГАРИЯ!...”

Събитието продължи с мултимедийна презентация, разказваща за живота на българите по време на Османското владичество и борбите на българския народ срещу поробителя.

„...Историята помни много! Помни жестокостта в миналото!

Помни саможертвата и битките. Помни храбростта и силният дух на онези, що пропиляха

кръвта си в името на Отечеството.

Помни и само тя знае истината, че някъде там, майката земя пази

костите на героите, загинали за свободата на българския народ.

Историята няма да забрави...”

За втора поредна година НЧ „Светлина-1896” и Кметство Бов съчетаха Националния празник на България с награждаването на участниците в инициативата „Българче на Бов” Инициативата събра в едно младостта и миналото на селището,  популяризирайки старите традиции, обреди, облекла и предмети. Чрез 12 фотографии 6 малки деца показаха десетки автентични предмети и облекла на бовчаните от далечното минало.

Тази година 11-месечният Деан  Иванов получи  приза „Българче на Бов, 2015” и парична награда от Кметство Бов. Деан ще бъде лице на рекламните материали на ЮБИЛЕЙНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БОВ – 810 ГОДИНИ СЕЛИЩЕ С ИМЕТО БОВ И 120 ГОДИНИ НЧ „СВЕТЛИНА-1896.

Дарители подсигуриха подаръците на всичи деца, участващи в инициативата: поименни купи с герба на Бов от НЧ „Светлина-1896“;  образователни игри „Букварино“, осигурени от сдружение „Азбукари“; знамена, лакомства и мартеници осигурени от РПК „Чавдар“ , гр. Своге; библии за деца от местния свещеник  прот. Л. Пешев, книжки с приказки осигурени от Н. Симеонв-председател на клуб „Млад рицар“  и образователни книги, подарени от В. Борисов, технически сътрудник към Националния исторически музей.

За пореден път кметството в Гара Бов и местното читалище, чрез съвместната инициатива показаха стремежа си  да създават родолюбци, осъзнавайки, че празниците правят хората силни и уверени. Празничното събитие завърши с пожелание да помним историята си, да предаваме смисълът на българските традиции, да знаем корените си, защото...  дърво без корен не ражда плодове.