Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Магията на грънчарството


На 07 февруари 2016 г. за ОСМА, поредна година Неделното училище  по грънчарство отвори врати за любителите на един от най-старите занаяти у нас - керамиката.

Тази година преподавателите Даниела Петрова и Валентин Найденов ще обучават 11 хоби-курсисти.  Някои от тях за първи път прекрачват прага на работилницата, а други с нетърпение очакват да се докоснат до магията на изкуството.

По традиция, в курса ще се запознаят с древното изкуство на керамиката и грънчарството, ще развият сръчността и въображението си. Всички произведения ще бъдат изпечени в специална пещ и така курсистите ще могат да ги използват по предназначение и да украсят дома си.

Председателят на читалището д-р инж. Методи Младенов пожела на бъдещите курсисти успешна и ползотворна работа в усвояването на магията на древното изкуство.

Пред прага на грънчарницата двамата преподаватели посрещнаха своите курсисти с хляб и мед,  „да им е сладък занаята”.

И тази година настоящите курсисти получиха керамичен сувенир, изработен от предшествениците им, за да ,,не се прекъсва нишката на занаята”.

На 19 юни,  по време на традиционните  ПРАЗНИЦИ  НА БОВ, ще бъдат връчени занаятчийските удостоверения и ще бъде уредена  изложба-базар на изработените от хоби–курсистите керамични предмети.