Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Традициите - мост между поколенията


 

На 20.11.2015 г. в малкия салон на НЧ „Светлина-1896” – Гара Бов по повод Деня на християнското семейство се проведе среща с местната общност, на която се представиха ритуалите, свързани с празника и  оброчните каменни кръстове.

В навечерието на светлия християнски празник и във връзка с поредния проект на читалището на тема „Оброчните каменни кръстове  – мост между поколенията за запазване на културното наследство” председателят на НЧ „Светлина-1896” д-р инж. Методи Младенов запозна присъстващите с целите на проекта, а именно: съхраняване и предаване на настоящите и идни поколения традициите, свързани с местните оброчни кръстове, привличане интереса на местните младежи и туристически групи извън Бов.

Мултимедийната презентация на тема „ Каменните оброчни кръстове в Бов – действащи, изоставени и изгубени за поколенията” привлече вниманието на всички – деца и възрастни.

Особен интерес предизвика лекцията на Ася Палева – богослов, на тема „Ден на християнското семейство – същност и значение. Символика на ритуалите, свързани с каменните оброчни кръстове и светците, на които са посветени”.

Срещата продължи с въпроси, мнения и предложения по темите. Участниците разискваха предизивикателствата и възможностите за предаване на поколенията на местните обичаи и традиции, свързани с каменните оброци.

На финала  анкетна карта обобщи впечатленията на присъстващите от тематичната среща.