Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Нов проект в края на годината


Поредният  проект на НЧ "Светлина-1896" е „Оброчните каменни кръстове  – мост между поколенията за запазване на културното наследство”

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – център на местната общност” и  се осъществява с партньорството на Университетския аварийно-спасителен отряд (УАСО)

Основната цел на проекта е да се издири, проучи и обобщи наличната информация за местните оброци. Да се съхранят и предадат на идните поколения традициите, свързани с оброчни каменни кръстове в бовския край.

Специфичните цели на проекта  са: популяризиране на оброчните кръстове като малко позната част от културното наследство в селището, привличайки интереса на местните деца, младежи и потенциални туристически групи извън населеното място; стимулиране развитието на Бов, чрез представянето на достъпна информация за местното културно-историческо наследство, на потенциалните туристи и туристически групи.

Планирани дейности: 
1. Проучване, заснемане, обобщаване и създаване на база данни на находящите се в землището на Бов каменни оброчни кръстове; поименно описание на кръстовете и светците, на които са посветени; описание на местните обичаи, свързани с честването им; снемане на точни географски координати.

2. Изготвяне на мултимедийна презентация и цифрова карта с разположението на оброчните кръстове. Публикуване на картата в туристическия портал на официалната страница на Бов (www.bov.bg); отпечатване на картата на хартиен носител.

3. Организиране в библиотеката на среща „Оброците-мост между поколенията“ с местните деца и младежи и учител по вероучение за запознаването им със знаковата символика, ритуалите и историята на каменните кръстове. Организиране на поход за туристически групи до оброчните кръстове в с. Бов, съпътстван от беседа.
Обратна връзка – изготвяне на анкетни карти и анкетиране на участниците в целевите групи. Анализ на събраните данни и набелязване на насоки за бъдещо развитие

Финализирането на проектната инициатива ще съвпадне с края на настоящата календарна година