Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Ден на възрастните хора


На 1.Х.2015 г. НЧ „Светлина-1896” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Гара Бов организираха празник по случай Международния ден на възрастните хора.

Инициативата бе подкрепена от местния клуб „Млад рицар”. Библиотеката се оказа тясна да събере хората, които бяха дошли и затова на празникът се проведе в малкия читалищен салон.

Приветстия към празнуващите поднесоха председателят на местния пенсионерски клуб Кр. Иванов, директорът на „Св. св. Кирил и Методий”  Л. Грозданов и кандидатите за кмет на Бов Н. Тошева и М. Вутов.

В подготвената от библиотеката мултимедийна презентация „старите” и „новите” приказки за старите хора оживяха с мъдростта и посланията си.   

„В  днешния ден няма нищо по-естествено от обичта, грижата, уважението и привързаността към възрастните хора. На вас ние, по-младите, дължим всичко, което сме научили в живота си, дължим мъдрите уроци, които ни давате всеки ден. Подкрепяте ни, успокоявате ни, помагате ни. На вас дължим читалището в което се намираме да бъде такова каквото е, от библиотеката, сцената, до дантелените пердета и шарените чорапи.”

Учениците от 4-ти клас с кл. ръководител М. Любенова бяха подготвили стихчета и поздравителни картички за хората от третата възраст. Някои от бабите четоха стихове други баби и дядовци разказваха спомени от детството си.

Дядо Весо впечатли децата с това, че когато преди 80 години ходел на училище  „събувал цървулите си пред училищния вход и заедно с другите деца влизали боси в класната стая” .Баба Жани разказа как през зимата са слизали пеш от с. Бов до училището в Гара Бов и как по-големите момчетата правели пъртина в дълбокия сняг на по-слабите и по-малките ученици. Баба Лета разака забавна случка за счупената дръжка на ученическото знаме.

Баба Вили от клуб „Бовска плетка-наметка” бе подготвила за всички празнуващи по цвете от своята градина.

Учениците от клуб „Млад рицар” поздравиха бабите и дядовците, пожелаха им да са живи и здрави и  за да е сладък празникът раздадоха, от името на клуба, лакомства на всички присъстващи.

Самотата е най-страшна!” – така определят най-голямата трудност в живота си възрастните хора. Срещата на деца с възрастни не може да се замени с урок в учебник, с разказана случка. Тя се преживява.

Този ден събра различни поколения от Бов, които си пожелаха празникът да се превърне в ежегодна традиция на всеки 1 октомври