Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Фестивално участие на читалищни формации


На 21.09.2015 г. любителски състави и клубове към НЧ „Светлина-1896” Гара Бов бяха част от Националния фестивал на кешкека и народните умения Радилово`2015.

Фестивалът е сред 50-те атрактивни събития в България и е една от атракциите на Европейската столица на културата Пловдив-2019. В категория Фолклор участваха детски танцив състав „Лудо-младо” и танцова формация „Самодейци”  с ръководител Лина Димитрова. След официалното откриване на фестивала, на лятна сцена в центъра на селото пред стотици зрители, бовските  танцьори представиха Шопски танц, Северняшки танц и Шопска сюита.

В категория Художествени занаяти читалището се  представи с изложба-базар на керамика от Неделното училище по грънчарство и ръчни плетива от клуб „Бовска плетка-наметка”. Даниела Петрова-преподавател в неделното училище и Бойка Пеева от клуба за ръчно плетиво ангажираха вниманието на ценителите с красиви сувенири, предмети и аксесоари, като заедно с това разказваха на гостите на фестивала за традициите и обичаите в бовския край.

В следобедните часове бовските участници посетиха музейната сбирка на болницата на Лейди Странгфорд в Радилово, на връщане истински се позабавляваха в атрактивния пазарджишки парк-остров "Свобода”, донасяйки си  „късче” от прекрасната фестивална атмосфера.

Представянето на местните любителски състави и клубове на националния фестивал, стана с подкрепата на община Своге, която подсигури автобусния транпорт за 25-те участници.

Тази година атрактивният фестивал се проведе от 21 до 22 септември и включваше: представяне на местни обичаи, изпълнения на гостуващи фолклорни формации, концерти, дискусии, демонстрации на варене на кеша и дегустация, изложба-базар на храни, земеделски продукти, сувенири...

Началото на фестивала датира от 2010 година когато НЧ „Зора 1903” с. Радилово със съдействието на БДЗП организира открит „Ден на традиционните продукти”, в който участват селища от защитена зона „Бесарапски ридове” с представяне на фолклор, традиционни храни и земеделски продукти, характерни за селищата. 

През 2011 г., по време на гражданска дискусия, организирана от читалището и Платформа „Агора” местната общност решава този ден на традицинните продукти да се превърне в национален фестивал. Легендата за митичното ястие „кешкек”, предавана от векове дава името „Фестивал на кешкека и народните умения” с идеята за популяризиране на местните традиции.