Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

Мартенски празници в Бов


На 1-ви март 2015 год. по „стар”  обичай, Баба Марта гостува на децата в Бов. Тази година тя завърза над 100 мартеници на малки и големи жители и гости на селището.  Добрата баба обиколи  селото  - магазините, жп. гарата, подари  мартеници на случайни минувачи, а после се прибра пред своята къщичка  във фоайето на НЧ „Светлина – 1896”, където я чакаха децата.

На тазгодишните мартеници, направени с помощта на децата и подкрепата на клуб „Млад рицар”, освен белия и червен конец, символизирайки здраве и късмет имаше и „златна” паричка, наречена за благоденствие.

Десетки години вече П. Кардашка усмихва малки и големи на 1-ви март, толкова децата са свикнали с нея, че повечето от тях през цялата година се обръщат към нея с Баба Марта.

 

На 3-ти март  Бов обедини два празника: 137 години от Освобождението на България и награждаването на участниците в инициативата "Българче на Бов 2014".

         Малкият читалищен салон се оказа тесен  да събере, дошлите да видят мултимедийната презентация, посветена на Освобождението  и да споделят вълненията на 9-те  "Българчета на Бов".

 Ерика и Тереза посрещаха гостите с лентички от българския трикольор.

 „Аз съм българче”, в изпълнение на Валентин Емилов Стоянов  притаи дъха на присъстващите

 Поздравителни писма към кметството, читалището и участниците в инициативата бяха получени от директора на Националния исторически музей- проф. Б. Димитров и от председателя на РПК "Чавдар" гр. Своге - В. Анков.

Кметът на Бов - Марио Вутов внагради всички участници в инициативата и даде чек от 100 лв. на Иоана, избрана за "Българче на Бов 2014".

От името на читалищното настоятелство Методи Младенов връчи на децата поименни купи с герба на Бов.

От Националния исторически музей българчетата получиха предметни награди, книги и покана за безплатно посещение на Детския арт център на музея. Сдружение "Азбукари" ги зарадва с по една прекрасна образователна карта.

         РПК "Чавдар" гр. Своге усмихна всички деца с по едно българско знаме, лакомства и мартеници.

         А  местният свещеник  прот. Л. Пешев подари по една библия за деца.

Този  ден събра в Бов два повода и различни поколения на едно място.