Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

Коледни празници


Бов изпрати старата година с два коледни празника.

На 19.12.2014 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Гара Бов ученици и учители подговиха забавно-хумористичен спектакъл. Пред родителите децата от местното училище представиха празничен карнавал, весели песни и с много насторение изиграха постановката „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка закичена"

На 25.12.2014 г., за поредна година, жители и гости на Бов посрещнаха заедно Рождество Христово. В читалищния салон Коледният празник започна с послания от 5-те коледни ангелчета:

Коледа е! Нека има здраве, изобилие и благодат

нека всеки да бъде с обич и радост богат!

Нека ангели закрилят живота ви! Вярвайте в чудеса!

Нека всички хора в мир да живеят навред по света!

 

Нека да прощаваме и повече да се обичаме!

Ръка в нуджа да подаваме и доброто да привличаме!

Нека Бог да благослови мечтите ви

и да ги претвори във дните ви!

Нека си подарим топлина и любов!

Нека на Коледа винаги да празнуваме в Бов!

В програмата участваха: танцов състав „Бовянче” с ръководител М. Петрова, танцов състав „Лудо – младо”, с ръководител Л.Димитрова, театрална формация „Льо Бов”, с ръководител М. Любенова и детската театрална група с ръководител И. Радославова.

По време на Коледния празник бяха представени и 9-те участници в инициативата „Българче на Бов 2014”, които чрез снимки разказаха за 37 автентични бовски предмети и облекла. Инициативата, „Българче на Бов”, цели да популяризира старите бовски традиции, облекла и предмети, и да събере в едно младостта и миналото на Бов. Като идеята е инициативата да стане ежегодна. По предварително обявения регламент към гласовете, събрани от децата във ФБ се прибавиха и тези, които публиката даде след концерта. Най – много гласове от участниците събра 3-годишната Йоана. Награждаванието на участниците ще се извърши през 2015 г. на Националния празник на България 3-ти март.

Коледни послания към жителите на Бов отправиха вр. изп. длъжността зам. кмет на общ. Своге М. Любенова, кметът на Бов Марио Вутов и... Дядо Коледа. След празника десетки малки и нетърпеливи малчугани си направиха снимки с добрия старец пред неговата кащичка.

Атрактивна изложба-базар на коледни картички и сурвачки бе уредена от Александра Илиева, ръководител на Арт ателие "Сръчко"

Всички гости и участници сътвориха прекрасен коледен празник и създадоха празнично настроение в селището.