Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Народните будители – вчера и днес


На 31.10.2014 г., читалищната библиотека събра различни поколения в Бов.

Празникът по случай Деня на народните будители се съвпадна с поредната сбирка на участниците от клуба за ръчно плетиво „Бовска плетка – наметка”. На събитието присъства и кмета на селището-Марио Вутов.

По повод светлия празник, бе подготвена и представена мултимедийна презентация „Народните будители – вчера и днес”, отразяваща имената и делата на „вечните” български будители – Паисий, Софроний, Кл. Охридски, В. Априлов, В. Левски, Хр. Ботев и др. Подчерта се, че Денят на народните будители - 1 ноември е честван за първи път в Пловдив през 1909 г.

За присъстващите на празника деца бе подготвена специална викторина с въпроси, като най-добрите получиха лакомства и книги, подсигурени за случая от Анриета Жекова.

По-късно учениците разказаха за първите си учители и за живота на любими герои от българската история. Споделените случки от училищния живот от вече „пенсионираните ученички” – бабите от клуба „Бовска плетка-наметка” искрено усмихнаха младите.

Денят на будителите бе повод, който насърчи общуването между деца и възрастни в Бов, показвайки колко е интересно и полезно различните поколения да живеят заедно, предавайки опита и знанията си едно на друго, учейки децата на отговорност, солидарност и толерантност.

Разделяйки се след срещата, като че ли всеки намери своя пътека към народните будители за поклон, за признание към делото и живота им. Всички дошли на празника отнесоха частица от споделеното и чутото за бележития ден и големите българи- пример и вдъхновение на различни поколения.