Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

ЧЕТИ С МЕН В БОВ


На 28.09.2014 г. читалищната библиотека в Бов се включи в кампанията ЧЕТИ С МЕН, като събра малки и големи любители на книгата.

Националната инициатива „Чети с мен, доведи приятел” се организира под патронажа на президента Росен Плевнелиев и е по инициатива на Министерството на културата, Министерството на образованието, подкрепена е от редица неправителствени организации. Тя има за цел да насърчи четенето, да повиши грамотността сред хора от различни възрасти и от различни места. Празникът на споделеното четене се проведе в десетки училища, библиотеки и и читалища от цялата страна.

За организацията и провеждането на ЧЕТИ С МЕН В БОВ се погрижиха 4-ма доброволци - Анриета, Ванеса, Екатерина и Тереза, която посрещаше всички участници в празника с усмивка и с изработените за случая стикери-значки.

Дошлите на празника четоха различни откъси от различни книги. Иванка Ангелкова представи няколко стихотворения от патриарха на българската литература Иван Вазов, който в миналото неваднъж е посещавал бовския край.

Най-възрастният читател на библиотеката Веселин Борисов – Дядо Весо прочете няколко пасажа от половинвековната книжка РАЗГОВОР С РОДИТЕЛИ. Примерите разказваха за ценностите на българското семейство в миналото, като някои от тях истински усмихнаха присъстващите на срещата. Родителите, приятелите и децата четоха части от своит любими книги и обичани детски приказки.

Специално за ЧЕТИ СМЕН В БОВ Анриета Жекова бе изработила сувенирни книжки и бе подготвила няколко игри с книги, които освен да забавляват имаха за цел и да насочват децата към библиотеката. При играта „Подреди книгите” тя обясни на децата, че книгите са подредени по азбучен ред. Децата се разделиха на 2 отбора и се състезаваха кой отбор пръв ще подреди книгите както трябва да са подредени в библиотеката.

За играта „Кръстословица с книги” предварително бяха написани няколко думи и децата за всяка буква от думата търсиха (между предварително подбрани) книги, чието заглавие започва с тази буква, като участниците се разделиха на два отбора и имаха задача да намерят книги по думи с еднаква дължина.

За играта „Търси се” участниците търсиха по една книга в библиотеката, като предварително им бе показано ксерокопие на корицата.

За най-малките, все още непознаващи буквите, бе направено състезание кой по-бързо ще нареди част от приказка с картинни кубчета. За радост на децата в тази игра на помощ се притекоха и родителите.

Най-малкият доброволец Кати, в ролята на Червената шапчица, раздавaше шоколади на най-добре представилите се в игрите, а на всички останали, бонбони с пожелание „Да ви е сладко четенето като лакомстовото!”

Ванеса Миленова освен, че беше асистент при провеждането на игрите с книги прочете и 2 авторски стихотворения, написани съвместо с Василиса Милева /нейна майка/

КНИЖКА

Книжка вземии с любов я прочети

по-мъдър ти стании ученолюбив расти!


Тя знания ти даваи моменти хубави раздава,

с нея хора ний ще станем да четем няма да престанем!


КНИЖКАТА ЛЮБИМА

Любимата си книжка разтвори, историята в нея прочети

Ще откриеш герои интересни и различни случки смешни

Удоволствие ще е за тебе да намираш често време

за книжката любима, която под възглавницата крия.


Мама три пъти ми вика нещо, а аз чета си нещо смешно:

„Мамо, принцеса съм в момента-моля, отивам на среща с героя”

Така минават часовете в захлас, взимам втора, трета книжка аз.

Обичам да чета, прочитам любимата си книжка аз обичам!

Преди да се разделят малките, големите и вече пораснали участници в ЧЕТИ СМЕН В БОВ, всички събраха своите послания върху общо табло. Най-малките очертаха  своите ръчички върху него, в унисон със символа на кампанията, който показва една ръка на дете и една ръка на възрастен, държащи корица на книга. Таблото бе оставено в библиотеката като спомен от празника.