Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ДА ДАРИМ И ПОДКРЕПИМ!

 

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

СВЯТО МЯСТО В СЕЛО БОВ


На 19 септември 2009 г. живописна местност над село Бов събра хора от различни поколения. Повод за това бе освещаването на “Светио кладенец” – място познато от десетки години с лечебните свойства на водата. Празничният водосвет извърши Отец Любомир Пешев и на него присъстваха Емил Атанасов – кмет на община Своге, Данчо Христов – зам. кмет на община Своге, Марио Вутов – кмет на Гара Бов и кметския наместник на село Бов – Петър Коцев. „Първият каптаж на извора е направен през 1932 година, когато кладенецът е осветен от отец Иван и отец Григор.” - разказа 78-годишния Петър Стоянов, най-възрастния жител на селото, който се грижи за поддържането на святото място.

След освещаването мястото е познато на местното население като „Светио кладенец”. 74 години по-късно група ентусиасти, сред които Петко Алексов, Атанас Леков, Петър Стоянов, Валентин Георгиев, Николай Цонев, Асен Веселинов, Николай Вутов, Траяна Лекова и Линка Пешева решават да построят чешма. В резултат на това водата е изследвана и нейните уникалните свойства са доказани – лекува очни, сърдечно-съдови и стомашни заболявания. Интересен факт е, че независимо от времето и за престояване в затворен съд, водата не губи качествата си. Носи се легенда, че високо над чешмата се намирали старо селище и останки от тракийско светилище. Това свято място събра в съботния следобед над стотина гости от столицата, общината, селото и по традиция всеки опита от курбана за здраве. След кратък рецитал на стихове от местната жителка Траяна Лекова, кметовете Емил Ататнасов, Марио Вутов и Петър Коцев прерязаха лентата на новопостоената чешма. “Светио кладенец” бе изграден с материали, предоставени от община Своге и ГБС – клон Диабаз, Гара Бов и благодарение на безвъзмездния труд на местните жители.