Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

Традициите в Бов оживяват чрез съвременните технологии


Един филм за традициите на Лазаровден, събра малки и големи на 12. 07.2013 г. в читалище „Светлина-1896”, Бов. Заснетият филм от телевизия „Своге”, по-време на възпроизвеждане на обичая в селището, бе представен с помощта на компютърното и мултимедийно оборудване, получено по Програма „ Глоб@лни библиотеки - България”.

Преди самата прожекция бе проведена дискусия с участниците в ритуала и присъстващите, за характерните местни особености при лазаруването. Малките лазарки разказаха, че в обичая участват само момичета и типичното само за Бов е, че заедно с отправените благословии към стопаните се мята свилена кърпа на рамото на домакина. В нея той завързва железна пара за да е здрава годината.

Целта на зададените въпроси, от новоназначения библиотекар Мариела Петрова в библиотечно-информационния център, към аудиторията бе ориентирана към запознаване на присъстващите с традицията и акцентиране на важността за съхраняването и предаването и чрез поколенията.

Филмът "Лазаровден в Бов" е на разположение на всички потребители на бибилиотечно-информационния център в читалището.