Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

V-та занаятчийска учебна година в Бов


На 12 януари 2013 г. в НЧ „Светлина-1896” бе открита V-та занаятчийска година в Неделното училище по грънчарство.

Неделното училище е изградено през 2009 г. по проект на читалището, финансиран от Национален фонд „Култура” по Програма за проучване, опазване и популяризиране на традиционната българска култура и фолклор с тема на сесията “Българските занаяти - старинни и съвременни”, с подкрепата на местния бизнес и дарители от Бов.

От създаването му до днес през него са преминали 46 хоби-курсисти, обучени от майсторите по керамика Даниела Петрова и Валентин Найденов. За този период най-малкият хоби-курсист е бил на 8 , а най- възрастният на 58-годишна възраст.

През 2013 г. в неделното училище ще се обучават 12 хоби-курсисти от Бов, Церово, Своге и София.

В деня на откриването, още преди да са прекрачили прага на грънчарницата хоби-курсистите се докоснаха до грънчарския занаят, като изписаха имената си върху „прясна” глинена съдинка. Всеки един от тях си избра керамичен сувенир, изработен от грънчарите през изминалата година-символизиращ невидимата нишка през годините свързваща всички, докоснали в Бов до магията на глината.

По традиция кметът на Бов - Марио Вутов плисна менче с вода пред новите занаятчии и им пожела да им върви по вода, а Даниела Петрова посрещна на прага на грънчарницата всеки с хляб и мед за да му се „услади занаятът”.

Присъстващите на откриването  местни жители и туристи също оставиха своите имена и послания върху керамична съдинка, за да напомнят на първите за този ден и за да връща вторите отново в Бов.

Занаятчийската година ще продължи до 15 юни, след което  по време на традиционните ПРАЗНИЦИ НА БОВ, ще бъдат връчени занаятчийските удостоверения и ще бъде уредена и изложба-базар на изработените от хоби-курсистите керамични предмети.