Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ЗА БОВ, СТАРА ПЛАНИНА И ПРОМЯНАТА В НАС


Сдружение „Платформа АГОРА”, съвместно с Фондация „Америка за България” и Българския дарителски форум организираха първо по рода си събитие, което срещна индивидуални и корпоративни дарители с представители на седем малки общности от страната. Форумът се състоя на 29ти ноември 2012 г. и участие в него взе НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов.

Събитието имаше за цел да създаде среда за взаимодействие между социално отговорния бизнес и индивидуални дарители с активни представители на седем общности от малки населени места и да провокира дарителство в подкрепа на техните граждански инициативи. Една от седемте представени инициативи на форума бе тази на бовското читалище, което продължава своите усилия за развитието на туризма.

Част от сформирания граждански екип в Бов, който преди повече от година почисти селището си, включи се в обновяването на централната част на селото, построи туристическия информационен център и създаде новата туристическа пътека „Под камико”, представи пред присъстващите дарители и гости своята НОВА ИДЕЯ. Желанието на младите хора е в приземния етаж на читалищната сграда да бъде създадена ИНТЕРАКТИВНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА СТАРА ПЛАНИНА. Това място, подобно на музей ще представя площта на планината, включително и дела и в Сърбия, под формата на макет. Върху него по интерактивен метод ще бъдат проектирани промяната в годишните времена на територията на планината, етнографските области с характерния поминък за тях, по-важните исторически събития, случили се в Стара планина. Тази амбициозна задача обаче трябва да започне с първите стъпки, а именно – ремонтиране на помещението от 240 кв. м., изграждането на ел. инсталация, набирането на доброволци за изготвянето на специализирания софтуер и т.н.

Представянето на бъдещата инициатива грабна вниманието на гостите с иновативния си подход за привличане на туристи на територията на община Своге.  Това допринесе за направено индивидуално финансово дарение в рамките на 500 лв., ангажимент от страна на корпоративен дарител за осигуряването на част от материалите за ремонт на помещението, а представители от неправителствени организации предложиха своя доброволен труд за реализиране на инициативата.

Участието във форума „Зареди промяна” се превърна в едно своеобразно продължение на положените от читалището и местната общност в Бов усилия в сферата на Туризма и провокира търсенето на възможности за бъдещата реализация.

Защото къде другаде, ако не на 50 км. от София, в сърцето на Стара планина старото нощно питейно заведение да бъде превърнато в ... музей?!