Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ОТМИНАХА...ТАЗГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БОВ


Ежегодните празници на Бов през 2012 г. включваха десетки инициативи и протекоха в рамките на 8 дни. Бяха организирани от НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов и осъществени с финансовата подкрепата на община Своге и частни дарители.

27 МАЙ – ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ЗА БОВ, положи началото на празниците в селището ни с традиционния събор в село Бов. Поредицата от инициативи започна с празничен водосвет, отслужен от прот. Любомир Пешев, продължи с репетиция на читалищните състави. В същия ден заседаваше и комисията в състав: Методи Младенов-председател, Петър Радов и Спас Минов-членове, оценяваща предложенията за фотографския конкурс. Неспиращият проливен дъжд през целия ден сякаш носеше посланието ДА ВЪРВИ ПО ВОДА НА БОВСКИТЕ ПРАЗНИЦИ!

28 МАЙ – ДЕН ВТОРИ на празниците ни. Днес Бов беше символично управляван от децата. Седем ученици-отличници от местното училище заеха местата на: директорите на училището и детската градина, началниците на жп гарата и пощата, кмета и секретаря на кметството, библиотекаря в читалищния библиотечно-информационен център. Децата изготвяха заповеди, правеха работни графици, клеймоваха писма, проверяваха присъствието на децата в детската градина, разпределяха работата на работниците в кметството, работиха с картотеката, както и обслужваха потребителите в информацинния център. ТЕ БЯХА ПРЕКРАСНИ УПРАВНИЦИ НА БЪДЕЩЕТО В БОВ: Антонина Котова – директор на основното училище, Валерия Петкова – началник поща, Даниел Колев – началник жп гара, Ивелина Илиева – библиотекар в библиотечно-информационния център, Натали Петрова – директор на детската градина, Слав Димитров – кмет на Бов и Тереза Симеонова – секретар на кметство

29 МАЙ – ДЕН ТРЕТИ и първото събитие от празниците: откриването на ТУРИСТИЧЕСКИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР бе направено от Емилия Лисичкова – председател на Платформа АГОРА, в присъствието на Георги Петров – председател на Асоциация „Съвременни читалища”, Марио Вутов – кмет на Бов, гости и жители на селището. Михаела Андонова представи новоизградения туристически портал към www.bov.bg, а Методи Младенов бе подготвил презентация на новоизградената туристическа пътека “Под камико” и кратка история в снимки за изграждането на Туристическия център. Инициативите са осъществени по Проект "Активни граждански общности за развитие " – втори етап, финансирани от фондация "Америка за България".

На събитието Васил Гурев – ръководител на Университетския аварийно-спасителен отряд, връчи сертификати на 5-мата обучени по проекта туристически гидове. Благодарствени писма получиха десетките доброволци, дарили общо 1235 човеко-часа труд за изграждане на туристическия център и туристическата пътека "Под камико". Всички архитектурни планове за строежа на туристическия център бяха изготвени безплатно и дарени на читалището от Асен Симов – управител на фирма „АССИ”, гр. Своге.За "цвят" на празника имаше и демонстрации по грънчарство от Даниела Петрова и Валентин Найденов – преподаватели в бовското Неделно училище по грънчарство, и показно плетене на колани от Павлина Кардашка.

В село Бов в 14 ч. през този ден от празниците бе осветена обновената  чешма "Мацула", реновирана от  Командерия "Св. Иван Рилски", гр. София и лични дарения на Иван Иванов от еко ферма „Чемерник”

30 МАЙ – ЧЕТВЪРТИЯТ ДЕН ден от празниците в Бов бе посветен на 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА. Директорът на детската градина Силвия Петрова събра бивши и настоящи работници и служители на детската градина на среща в сградата на градината, където беше уредила фотографска изложба от снимки от миналото на институцията. Най-значимото събитие за деня уважиха зам.-кметът на община Своге Р. Кръстанова, представители на общинската администрация, директори на детски градини и десетки зрители, дошли на празничния концерт с малките, големите и вече порасналите деца на градината. По случай половинвековния юбилей родолюбивите бовчани спретнаха великолепна кулинарна изложба, а учениците от ПГ "В. Пеев", гр. Своге показаха своите умения с уреждането на кетъринг за гостите на събитието.

31 МАЙ – ПЕТИЯТ ДЕН ОТ ПРАЗНИЦИТЕ в Бов събра в читалището любителите на легендите, преданията и историческите разкази, дошли да чуят авторските литературни предложения в рамките на литературния конкурс "ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ". Наградата на публиката получиха: Антонио Петров от гр. Своге за разказа си "Трудни времена" и Петя Тошева от с. Осеновлаг за "Легенда за поп Мартин". Журито /в състав Н. Николов, Л. Божидарова и Л. Петрова/ присъди в двете възрастови групи: първите места  на Тома Петков от гр. София за "Дейността на Вълчан войвода" и на Константин Койчевот гр. София  за "Бовските родове"; вторите места на Иванка Георгиева от Гара Бов за "Разказано от баба и дядо"  и на  Петя Тошева за "Легенда за поп Мартин"; третите места на Никол Николоваот  Гара Бов за "Герман" и на Лилия Пашова от Гара Бов  за "Манастир "Седемте престола". Поощрителна награда получи и най-малкият участник в конкурса Благовест Николов за произведението си "Дяволчетата".

След провеждането на конкурса книгата „Бов-шепот от миналото” бе допълнена  с произведения-спомени, представени от: Данка Ганева – „Братята Петкови от махала „Луково”, Силвия Петрова – „На кафе с миналото”, Веселин Гергов – „Спомени за Христо Ангелов”

1 ЮНИ – ШЕСТИЯТ ДЕН ОТ ПРАЗНИЦИТЕ НА БОВ събра с нощен концерт-спектакъл няколкостотин зрители пред лятната сцена в поречито на р „Трескавец”. Поздравителни адреси бяха поднесени от Мая Манолова – секретар на община Своге от името на кмета на общината инж. Жоро Цветков и от името на читалищното настоятелство при НЧ „Градище 1907” гр. Своге. На събитието присъстваха общински съветници, учители, дарителии. В този ден Людмила Петрова връчи наградите на победителите в литературния конкурс, а Иван Иванов отличи с рицарски статуетки историческите проучвания на Тома Петков от гр. София за "Дейността на Вълчан войвода" и на Константин Койчев от гр. София  за "Бовските родове".

Методи Младенов връчи наградите  на участниците във фотографския конкурс, като бяха избрани 5 фотографии измежду 108  предоставени снимки в категориите: „Природни забележителности” за снимката с наименование: Вазовата пътека на Е. Йонков;„Социално-икономически и исторически обекти”, снимка на Р. Трашлиева; „Културен и спортен живот в селището ни”, снимка с наименование: От малки към върховете на  Н. Петрова;„Забавни случки свързани с Бов и бовчани”, снимка на Д. Дечева; „Новата екопътека между село и гара Бов „Под камико”, снимка на  С. Томова,

Празникът продължи с бовските състави:  Формация за модерен балет „АРТ М” с ръководител М. Андоновав, Детско-юношески танцов състав „БОВЯНЧЕ”с ръководител М. Петрова и театрална формация с ръководител Л. Петрова. Гостуващи любители на хумора за празника бяха М. Любенова от с. Искрец и В. Божилов от гр. Своге. За финал на концертната част духовият  оркестър „VIVO – Монтана” направи зрителите участници в празника, събирайки ги заедно на хоро.

2 ЮНИ – СЕДМИЯТ ДЕН ОТ ПРАЗНИЦИТЕ В БОВ бе посветен на шахматистите и велосипедистите. Денят на спорта събра малки и големи пред шахматните дъски, за да премерят сили. Бързината и уменията на велосипедистите бяха подобаващо оценени и всички участници получиха предметни награди и грамоти. Наградите за децата бяха подсигурени от Петър Владов, а за шахматното състезание – от Хр. Йовов.

3 ЮНИ – ОСМИЯТ ДЕН БЕ ФИНАЛНИЯТ ДЕН НА ПРАЗНИЦИТЕ В БОВ, който завърши в късните нощни часове с народно веселие на площада на Гара Бов.

Празниците в Бов бяха подкрепени от десетки доброволци и от местния бизнес в лицето на: Сийка Петкова, Огнян Валентинов, РПК „Чавдар”, Здравка Стаменова, Иван Иванов, хотел „Планинец” – с. Бов, печатната реклама се финансира от Светлозар Вешков, гр. Своге а медийното им отразяване бе направено от телевизия „Своге”.

 БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ И СПОМОЩЕСТВУВАТЕЛИ, КОИТО ДОКАТО ПРАЗНУВАХА, ПИШЕХА И ИСТОРИЯТА НА НАШЕТО СЕЛИЩЕ – БОВ.